Hagyományőrzés felsőfokon - betekintés a Rácvárosi Óvoda életébe

|
2012. február 23., csütörtök 14:00
Tartalom értékelése
5 / 1
Nem sok magyar város büszkélkedhet azzal, hogy hagyományőrző óvodája van. Országosan is ritkaságszámba menő intézménnyel találkozhatunk itt Pécsett. Ebben az óvodában A kicsinyek már kisgyermekként, személyiségfejlődésük meghatározó állomásán találkozhatnak és újraélhetik őseik évszázadokra visszanyúló hagyományait, ünnepeit.

Mi tizenegynéhány évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba a Rácvárosi óvodával, és nagycsaládosok révén még mindig van olyan apróságunk, aki itt tölti hétköznapjait. Az első években tátott szájjal bámultuk a mi életünkből sajnos mesterségesen kirekesztett hagyományok megelevenedését, melyeket gyermekeinken keresztül lassanként egyre jobban magunkénak kezdtük érezni. Az itt megismert énekek, népszokások által a mi hétköznapjaink is gazdagabbakká váltak, és rádöbbentünk saját hagyományaink mérhetetlen gazdagságára és tápláló erejére.

 

Az évszakok körforgásához  igazodva  az óvoda lehetőséget nyújt a gyakorlati megtapasztaláshoz  kicsi és nagy számára egyaránt. Szeptemberben tanyalátogatás, majd családoknál valódi szüret következik , ahol a gyerekek maguk szedhetik, puttonyozhatják és préselhetik a szőlőt , készíthetik a mustot. A télre való felkészülésként befőttet , savanyúságot tesznek el a csoportok, majd az ősz fénypontja a szüreti mulatság következik.  Lovas szekér  vezetésével , népzenészek adta talpalávaló kíséretében indul a szüreti felvonulás, melyet közös játékok és táncház követ az óvoda óriási udvarán az árnyat adó hatalmas fák alatt.

Sorban jönnek eztán a jeles események:  Vendel napi vásár, betlehemes játék a rácvárosi templomban, Három királyok járás, farsangi bolondlakodalom, pünkösdi mulatság pünkösdi király választással és sorolhatnánk tovább napestig. Ezek az mely események közösségteremtő erejüknél fogva nemcsak az óvódások, hanem szüleik, nagyszüleik, barátok  és visszajáró volt óvódások számára is vonzóak, hiszen aki a hagyományba egyszer már belekóstolt….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindez persze nem kis részben az itt dolgozó óvodapedagógusoknak, dadusoknak az érdeme, hiszen az ő nyitott, szerető személyiségük, munkát és energiát nem sajnáló odaadásuk működteti és tartja életben ezt a lüktető és mozgalmas közösséget. Köszönönet érte mindannyiunk nevében!

 

Szülőként mindig  megnyugvással tölt el , amikor úgy megyek be az óvodába, hogy szól a népzene, a lányok és fiúk pedig spontán táncolnak rá, és hangosan teli torokból  éneklik az ismert dalokat. Az ének és a jókedv nem csak a csoportszobát,de a mi szívünket is betölti. Ilyen felszabadult és vidám gyerekek láttán az emberben újra megerősödik az a tudat: a gyermekem ennél jobb helyen nem is lehetne !!!

Figyelünk
Egészségesek, frissek, ebben a szezonban könnyen beszerezhetőek és a nyári hőségben akár önálló étkezésként is szívesen választjuk a gyümölcsöket. Szakértő segítségével járjuk körbe a fogyasztásukkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket.
A nap elleni védekezés minden korosztály számára, bőrtípustól függetlenül kiemelten fontos. Milyen faktorszámú készítménnyel védekezhetünk a káros sugarak ellen és mit tegyünk, ha a választott termék mégsem megfelelő?
Nyakunkba szakadt a kánikula és a vakáció, és nem is tudom, melyiktől szenvedünk jobban.
A cőliakia örökletes tényezők által meghatározott szisztémás autoimmun betegség, amelynek kiváltásában a glutén fehérje komplex játszik döntő szerepet.
A Vízmegtakarítás.Hu Kft. - lakossági és intézményi vízszámla csökkentéssel foglalkozó vállalkozás-, nyereményjátékot hirdet magyarországi óvodák részére, ahol az első helyezett egy teljes víztakarékos felszerelést nyer.
Amennyiben sikeresen pályázik, országos referencia-intézménnyé válhat a pécsi Városközponti Iskola Mezőszél Utcai Általános Iskolája.
A március végén megnyílt Lakits Villa az elkövetkezendő időszakban havonta több alkalommal is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.
A pályázat célja a hátrányos helyzetű térségekben, illetve településeken a tehetségsegítés szakmai feltételeinek erősítése a szervezeti formák kialakításával és bővítésével, igazoltan a tehetséggondozást megvalósító programok támogatásával.
A pályázat célja azon törekvések támogatása, amelyeket intézmények tesznek, vagy tenni kívánnak a gyermekek betegségmegelőzése, egészségmegőrzése érdekében.
Ha érdekel a kémia, amit az iskolában tanítanak, ha szeretsz kísérletezni, de a családod nem örül neki, hogy azt otthon a konyhában vagy a pincében teszed, akkor jelentkezzél a nyári kutatótáborunkba.
Hirdetés
Bejelentkezés
Regisztráció - Elfelejtett jelszó

Kultúrka Trió
Piknik Park
Videóüzenetek