Eseti vita az EKF-ről

|
2012. január 18., szerda 22:16
Tartalom értékelése
3 / 1
Nyomtatás
Címkék:
A megrendelés, illetve a megjelenés idejéhez képest jelentős csúszással tartották meg a polgármester felkérésére, civil szakértők által készített EKF-et értékelő tanulmány nyilvános fórumát a Művészetek és Irdodalom Házában.

 Patartics Zorán két kezdeményezése forrt egybe szerda este a Széchenyi téri intézményben. A szervező az EKF-ről szóló rendhagyó, pénzdíjas, kritikai pályázat eredményhirdetésével kötötte egybe a Kis Esti Viták egyszeri folytatásnak is tekinthető beszélgetést.

 

Az este első részében ismertették a pályázat értékelési szempontjait, majd eredményeit. A beérkezett és díjazott írások a www.afal.hu címen találhatók meg.

A második részben a Kis Eseti Vita címen zajló beszélgetésen Patartics Zorán témavezetőként Páva Zsolt, polgármesterrel, mint megbízóval, Ágoston Zoltán, az EKF-et értékelő tanulmány szerkesztőjével és Takáts József, eszmetörténésszel, az EKF-pályázat szerkesztőjével beszélgetett.

A kötet születése iránt érdeklődő kérdésre Páva Zsolt elmondta, azért döntött a megbízás mellett mert szerette volna az EKF során kiszorult civileket ismét megszólítani. Leginkább a kritikákra volt kíváncsi. (Ezt később Takáts József azzal egészítette ki, hogy az értékelő tanulmányok ötletét ő említette meg egy interjúban, majd néhány napra rá ugyannak az újságnak a hasábjain Páva Zsolt is jó gondolatnak nevezte ezt. A polgármester megerősítette az ok-okozati láncolatot.) A polgármester elmondása szerint a környezetében többen megpróbálták lebeszélni az értékelés megrendeléséről, mivel borítékolható volt, hogy már csak a műfaj kereteiből fakadóan éles kritikák fognak megjelenni és ez így is lett. A praktikus haszon, a folyamatokból levonható tanulság ígérete azonban a feladat szükségességét igazolta. (Talán itt merülhet fel az a kérdés is, hogy a sajtó egyes képviselői mit is olvastak(jpg), illetve a feszültséggel teli témákra oly' fogékony médiumok miért foglalkoztak a kész tanulmánnyal olyan szerényen(jpg), illetve mások miért nem foglalkoztak vele semennyire? - a szerk.) Ahogy a tanulmányhoz írt előszóban, Páva Zsolt ezúttal is kifejtette, a kritikák egy részével nem ért egyet, bár konkrétumokba ezúttal sem bocsájtkozott.

Takáts József elmondta, hogy szükség volt egy ilyen elemző értékelésre, hogy le tudjuk zárni a dolgokat és tovább tudjunk lépni. Ezzel a tanulmány elérte célját újabbakra nem is biztos hogy szükség van, inkább majd a jövőben felmerülő problémákat kell elemezni. Az EKF megítélésével kapcsolatban elmondta, hogy a programokat már 2011. január 1-jén értékelni lehetett, míg a városfejlesztési kérdéseket csak 15 éve múlva lehet kellő perspektívából szemlélni. A nyertes EKF-pályázat szerkesztőjének véleménye szerint a második város–kormány szerződés terelte végleg rossz mederbe az EKF-et, hiszen több milliárdnyi pénz kerülte meg vele a pécsi gazdaságot, valamint egy a központi kormányzati szerv, a Hungarofesthez rendelte a legnagyobb feladatokat.

Ágoston Zoltán elmondta, hogy a tanulmányokat megelőző összefoglalóban megpróbálták összegezni a nyolc elemzés eredményeit, de egyes kérdésekben nem igazán tudtak egységes álláspontot kialakítani. Leszögezte, hogy 8 különálló szövegről van szó, és a 40 oldalas összefoglalóra azért volt szükség, hogy minél több emberhez eljusson az amúgy 170 oldalnyi anyag lényegi mondanivalója. Az elemzések készítésének módszertanáról elmondta, hogy nem csak saját kútfőből, saját élményeikből dolgoztak, de kutatásokat is végeztek.

Az este szervezői Kákai Lászlót (szociológus, politológus, a PTE docense, az EKF kutatója) kérték fel a tanulmány opponensének, de úgy tűnt a feladatot, és a tanulmány célját alapjaiban értette félre...

A tanulmány itt olvasható(pdf).

Friss tartalmak
Rövidfilm-workshop és pályázat az Ördögkatlan ideje alatt Palkonyán.
Nos, nem. Nádi hegedűvel nem találkozhattak az érdeklődők vasárnap este a Zsolnay negyedben, de még így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egyáltalán tető alá hozta a koncertet az Ércbányász Koncert Fúvószenekar.
Címkék:
,,Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány? Hogy jön egy királyfi tán hófehér paripán. Ez az álom oly mesés, ám de jön az ébredés, a királyfi oly kevés és az, hogy jön...
Címkék:
,,Mert kell egy hely, hol minden szellem látható Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható Mert kell egy hely, hol nem fáznak a csillagok Mert kell egy hely, hol emlékünk majd élni fog!"
Meglepetés műsorral készült a zenerajongóknak a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar, élükön Szabó Ferenc karmesterrel.
Címkék:
Már érezni lehetett a közeledő eső illatát. Az emberre ekkor furcsa mód, jóleső melankólia telepszik. Jólesik egy szoba oltalmából, a karosszékből elmélázva bámulni az ablakon kopogva futkározó esőcseppeket...
Címkék:
"A koros emberekről rendszerint azt gondolják - gyakran maguk az öregek is így vélik-, hogy csak hátralévő napjaikat tengetik. Holott a késő öregkorra esik a legbecsesebb, legszükségesebb élete, az illető és mások számára. Az élet értéke úgy nő, ahogy a haláltól való távolság csökken." /Lev Tolsztoj: Napló, részlet/
Címkék:
,,Éjfél van, az éj rideg és szomorú,/ Gyászosra hanyatlik az éji ború:/ Jőj, kedves, örülni az éjbe velem,/ Ébren maga van csak az egy szerelem."
Címkék:
« November 2015 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 26 27 28 29 30 31
01
45
02
03
04
05
06
07
08
46
09
10
11
12
13
14
15
47
16
17
18
19
20
21
22
48
23
24
25
26
27
28
29
49
30
30 1 2 3 4 5
Hirdetés
Olvasóink ajánlata
Szerkesztőink ajánlata

Mi lesz a Kultúrkerttel?

Nem hatalom, hanem szolgálat - interjú Bozóky Anitával

Egy város nem lehet mindenben erős - interjú Rubovszky Ritával

Egy folyóirat nekrológja - Megszűnt az Echo

Pécs körbejár - Kis Esti Viták a Művészetek Házában

Gyökerek nélküli fák - Az EKF a hozzá fűzött remények tükrében

Bejelentkezés
Regisztráció - Elfelejtett jelszó

Hírlevél
E-mail cím

Friss hozzászólások
 
Webshop
A bevásárlókocsi üres