A Pécsi Galéria vezetője a Kisgaléria bezárásáról

ILP
|
2011. június 24., péntek 10:03
Tartalom értékelése
3 / 1
Nyomtatás
Ahogy korábban írtuk a Pécsi Galéria telephelyének elköltözésével a Kisgaléria kiállítótérként is megszűnik. Az ingatlan "forgalomképes vagyontárggyá nyilvánításáról", a kialakult helyzetről Gamus Árpád, a Pécsi Galéria vezetőjének nyílt levelét teljes terjedelmében közöljük.

The game over!
2011.június 23-án,16,39 órakor  22 képviselő egyhangúlag megszavazta a Pécsi Kisgaléria megszűnését !


Kedves Művészek! Barátaim!

Amiben sokáig nem  hittem / hittünk az sajnos bekövetkezik néhány héten belül, a Pécsi Kisgaléria bezárásra kerül. A város vezetőivel folytatott korábbi személyes beszélgetésünk óta már látszott, hogy baj lesz, de a legutolsó pillanatig hittem, hogy nem történhet meg.

E levelem megírásához kellett egy kis idő a dolog feldolgozására.

A 27 éve, 1984. december 14-én megnyitott művészeti intézményünk egy olyan speciális igény szerint működött, amely mintegy lehetőséget adott a kortárs és tradicionális művészet kamarakiállításban való bemutatására. Az elmúlt közel három évtizedben a szakma és tárlatlátogató  közönség 315 kiállítást láthatott, melyben a pécsi és hazai művészek mellett  jó néhány  külföldi  művész  is  bemutatkozhatott, mindezt egy sajátos kamaratermi hangulatban. Azt gondolom, hogy ezzel hozzájárulhattunk a pécsi  képző- és iparművészet és művészeti képzés tekintélyének megalapozásához és fenntartásához, elismeréséhez.

Véleményem szerint ez a megszűnés óriási vesztesége lesz a város kultúrájának, hiszen a 2010 december 10-én a Zsolnay Kulturális Negyedben megnyitott közel 1000 m2-es felületű kiállítóterem és a Széchenyi téri Galériánk is más-más lehetőséget ad számunkra, gyakorlatilag néhány szakmailag fontos, bár nem nagy terjedelmű kiállításnak nagyon nehéz lesz megtalálni a helyét egy másfajta struktúrában.

Sajnos be kell látni nehezen volt védhető a helyzetünk a most divatos koncepció ellen, amely minden helyszín bevételkényszerét jelenti, s ami nem vett/vesz figyelembe szakmai értéket, a művészet  jelenre / jövőre is vonatkozó kihatását. Az elmúlt évek programjainak sikere - nem mellékesen a mi munkánknak is köszönhetően - a közönség  művészetről való véleményének átformálását vagy legalább is annak lehetőségét magában hordozta. A kortárs és hagyományos művészet váltakozó bemutatása sikeresnek bizonyult, hiszen olyan rétegeket is behozott a kiállítóterembe, akik eddig csak bizonyos tárlatokat látogattak.

Eddig a legnagyobb problémának az tűnt (legalább is azt hittük!), hogy hogyan tudjuk megőrizni az eddigi helyszíneket (Kisgaléria, Széchenyi tér és Zsolnay), nehogy a pénzhiányra hivatkozva bármelyiket megszüntessék, mint a Hattyú Házat és Tűztorony Galériát,  sőt  azoknak  a hatáskörébe tereljék, akik bizony az EKF-évében  sem  bizonyították  maradéktalan hozzáértésüket. Annak az évnek az ígéret halmazai érezhetően nagyon sok kárt tettek a pécsi művészetnek, intézményrendszernek.

A  Zsolnay Kulturális Negyedben lévő új kiállítóterem persze lehetővé teszi olyan nagyobb  lélegzetvételű tárlatok bemutatását, melyek a közel 1000 m2-es felületen költségeiben és művészi értékeiben is meghaladják  az eddigieket. A kiköltözés - a dolog jellegéből fakadóan -  nemcsak  egy  egyszerű  áttelepülést jelent, hanem bizony a távolságból fakadóan a városból való kiszakadást is. Hiszen a Kisgaléria - legalább is én így éltem meg! - nemcsak kiállítóterem volt, hanem találkozóhely lett a művészek és köztünk. Bárki bármikor bejöhetett hozzánk, ahol bánata, öröme a miénk is lett, s a segítség sem maradt el, ha épp arra volt szükség.

Természetesen  tudomásul veszem a város érdekeit, el kell fogadom a döntést, de nagyon fáj, hiszen én is 27 éve dolgozom a Pécsi Galériában, minden épületrész, minden bokor és fa, minden fűszál az én munkám eredményeképpen is alakult, nőtt, hozott létre egy sajátos belső hangulatú udvart, környezetet s kiállítóhelyet.

A Polgármester úrhoz írt utolsó levelemben azt kértem, hogy korábbi ígéretéhez híven támogassa a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely további intézményi és szakmai önállóságát, mellyel 34 éve szolgálja Pécs Város kultúráját és képviseli az itt élő  képző- és iparművészek érdekeit itthon és a nemzetközi művészeti életben is. Remélem ez nem szenved csorbát !
Tőletek/Önöktől nem  kérek állásfoglalást, nem szervezek aláírásgyűjtést sem - ez elveimmel  ellenkezne! - , de elkeseredésemet tudatnom kellett! Rábízom mindenkire hogyan értékeli, hogyan dolgozza fel ezt a történést, de mondja el baráti és szakmai körben mi történt Pécsett, a Kultúra Városában 2011. június 23-án.

Barátsággal!


Gamus Árpád
igazgató

Kapcsolódó tartalmak
Friss tartalmak
Rövidfilm-workshop és pályázat az Ördögkatlan ideje alatt Palkonyán.
Nos, nem. Nádi hegedűvel nem találkozhattak az érdeklődők vasárnap este a Zsolnay negyedben, de még így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egyáltalán tető alá hozta a koncertet az Ércbányász Koncert Fúvószenekar.
Címkék:
,,Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány? Hogy jön egy királyfi tán hófehér paripán. Ez az álom oly mesés, ám de jön az ébredés, a királyfi oly kevés és az, hogy jön...
Címkék:
,,Mert kell egy hely, hol minden szellem látható Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható Mert kell egy hely, hol nem fáznak a csillagok Mert kell egy hely, hol emlékünk majd élni fog!"
Meglepetés műsorral készült a zenerajongóknak a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar, élükön Szabó Ferenc karmesterrel.
Címkék:
Már érezni lehetett a közeledő eső illatát. Az emberre ekkor furcsa mód, jóleső melankólia telepszik. Jólesik egy szoba oltalmából, a karosszékből elmélázva bámulni az ablakon kopogva futkározó esőcseppeket...
Címkék:
"A koros emberekről rendszerint azt gondolják - gyakran maguk az öregek is így vélik-, hogy csak hátralévő napjaikat tengetik. Holott a késő öregkorra esik a legbecsesebb, legszükségesebb élete, az illető és mások számára. Az élet értéke úgy nő, ahogy a haláltól való távolság csökken." /Lev Tolsztoj: Napló, részlet/
Címkék:
,,Éjfél van, az éj rideg és szomorú,/ Gyászosra hanyatlik az éji ború:/ Jőj, kedves, örülni az éjbe velem,/ Ébren maga van csak az egy szerelem."
Címkék:
« November 2015 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 26 27 28 29 30 31
01
45
02
03
04
05
06
07
08
46
09
10
11
12
13
14
15
47
16
17
18
19
20
21
22
48
23
24
25
26
27
28
29
49
30
30 1 2 3 4 5
Hirdetés
Olvasóink ajánlata
Szerkesztőink ajánlata

Mi lesz a Kultúrkerttel?

Nem hatalom, hanem szolgálat - interjú Bozóky Anitával

Egy város nem lehet mindenben erős - interjú Rubovszky Ritával

Egy folyóirat nekrológja - Megszűnt az Echo

Pécs körbejár - Kis Esti Viták a Művészetek Házában

Gyökerek nélküli fák - Az EKF a hozzá fűzött remények tükrében

Bejelentkezés
Regisztráció - Elfelejtett jelszó

Hírlevél
E-mail cím

Friss hozzászólások
 
Webshop
A bevásárlókocsi üres